Pošto trčanje ne zahteva mnogo opreme to ne znači da trkači ne zahtevaju najbolje performanse od svoje opreme. Na samom vrhu ove liste je zahtev da patike za trčanje budu udobne. Ali šta je „to“ što patike za trčanje čini udobnim? U ovom članku će te naći informacije o faktorima koji omogućavaju da patike za trčanje budu udobne: veličina, đon (mid-sole), težina, drop, postava i ispuna postave na gornjem rubu i jeziku, paropropusnost, ulošci (insoles), biomehanika, pa čak i čarape.

 

Veličina patika

Za početak, da bi patika zaista bila udobna morate izabrati pravu veličinu. Ako su patike previše male vaša stopala, posle nekoliko kilometar, sigurno neće biti srećna. Sa patikama koje su prevelike vaša stopala će biti srećnija ali će performanse biti znatno lošije.

Ako svakodnevnu obuću nosite u veličini 9 to ne znači da će te i patike za trčanje nositi u istoj veličini. Dodatna komplikacija je i to da veličina obuće kod istog brenda varira od modela do modela!

Najbolji način određivanja tačne veličine stopala je merenje dužine i širine stopala na odgovarajućim meračima koji postoje u većini specijalizovanih radnji koje prodaju patike za trčanje. Takođe, ako je to moguće, u prodavnici probajte više različitih veličina. Ako to nije moguće konsultujte uputstvo za određivanje veličina koje možete naći na sajtovima većine brendova i pokušate da nađete komentare drugih kupaca koji mogu da daju dodatne informacije koje su vam potrebne.

 

Dužina

Različiti trkači preferiraju različiti fit patika. Ovo je potpuno lično i direktno zavisi od stila trčanja. Neki trail trkači preferiraju da im patike usko prijanjaju uz nogu i tako dobiju obuću koja je izuzetno responsivna. Drugi koji trče na terenima koji imaju puno uspona i nizbrdica insistiraju na patikama koje su pola broja pa čak i broj veće.

Neko opšte pravilo, koje možete uzeti za polaznu tačku, je da vam patika mora biti veća za 5-7mm. Takođe obratite pažnju na petu da ona nikako ne kliza unutar patike, klizanje i izdizanje pete je jasan znak da vam je patika prevelika ili da iz nekog drugog razloga fit te patike ne odgovara vašem stopalu.

 

Širina

Određivanje veličine obuće ne podrazumeva samo određivanje dužine već i određivanje širine stopala. Zadnjih godina brendovi počinju da nude i opcije različitih širina istog modela patika što je postalo izuzetno popularno kod kupaca koji su dugo vremena morali da „uguravaju“ svoja stopala u uske patike. Međutim trkači kojima ova dodatna širina nije potrebna treba da izbegavaju ove modele jer ako vam stopalo klizi unutar patike ne samo što će to uticati na lošije performanse već i na verovatnu pojavu žuljeva.

 

Đon/Mid sole

Najbolja poboljšanja udobnosti u poslednje vreme su nastala kao posledica razvoja novih, mekih, responsivnih materijala za mid-sole. I bez obzira da li volite đonove koji imaju dobar cushion (dobro apsorbuju udare na stopalo) ili ne, morate priznati da njihov super mekani osećaj pri trčanju zaista prija.

Ali dok cushioned đonovi (mid-soles) daju bolju udobnost i zaštitu oni su istovremeno manje stabilni. Mnogi trkači, pogotovo oni koji trče na tehničkim terenima, ne vole „marshmallow“-penasti osećaj ispod stopala. Da bi rešili ovaj problem različiti brendovi postavljaju šire platforme đona i time daju dodatnu stabilnost, prave midsole različite debljine da bi omogućili bolji personalni izbor, konstantno predstavljaju na tržištu nove tehnologije penastih materijala koji daju bolji cushioning (apsorpciju udara na stopalo) i zaštitu, samim tim, čvršću i responsivniju patiku.

Tako da razmislite gde će te najčešće trčati i prema tome birajte patiku.

 

Težina

Verovatno vas neće iznenaditi podatak da je lakša patika i udobnija. Izazov je to da tehnologije i materijali koji omogućavaju potporu stopalu u patikama za trčanje nisu laki. Tako da što patika daje veću potporu stopalu to će biti teža.

Dobra vest je to da novi penasti materijali, koji se pojavljuju na tržištu, imaju manju gustinu što ih automatski čini lakšim. Veća zaštita stopala, poboljšana stabilnost, manja težina.

 

Drop

Drop je razlika u visini između prednjeg kraja patike i pete. Na primer, ako je visina patike kod pete 31mm a 21mm je na prednjem kraju onda je drop 10mm. Razlog zašto je ovaj podatak važan je zato što različiti drop daje veću ili manju udobnost u zavisnosti od vašeg stila trčanja.

Mnogi trkači koji trče „na petama“ (heel striker) smatraju da je drop od 6mm ili veći znatno udobniji. Trkači koji trče „na sredini“ stopala (midfoot) ili „na prstima“  (forefoot) obično preferiraju drop koji je između 4 i 6 milimetara. Postoje i patike sa dropom nula koje su namenjene trkačima koji traže minimalistički osećaj od svojih patika.

Najbitnija informacija je da je drop stvar ličnog izbor. Ako trčiš „na petama“ (heel striker) a više voliš manji drop to je potpuno u redu i birajte patike sa manjim drop-om. To je stvar ličnog izbora.

 

Paropropustnost

Sa razvojem novih materijala za gornjišta koji imaju bolju paropropusnost, patike su postale znatno udobnije, posebno za trkače u toplijim klimatskim uslovima. Sa druge strane, paropropusnost je još uvek problem kod patika za trail trčanje koje imaju više detalja koji omogućavaju dodatnu zaštitu ali ih automatski čine manje paropropusnim. Vodootpornost takođe smanjuje paropropusnost ali materijali kao što je GORE-TEX omogućavaju iznenađujuće dobru paropropusnost za proizvode koji su vodootporni.

 

Ulošci

Ulošci mogu doneti značajnu razliku u udobnosti na sreću najveći broj modela kvalitetnih patika za trčanje imaju prilično dobre uloške. Neki od vrhunskih modela dodatno poboljšavaju udobnost sa ulošcima koji propuštaju vlagu i time poboljšavaju paropropusnost cele patike.

Ako imate stopalo neobičnog oblika posebni custom-fit (uložak posebno oblikovan po vašem stopalu) uložak napravljen u specijalizovanim prodavnicama će značajno povećati udobnost.

Pronacija/supinacija

Trkači sa izrazitom pronacijom ili supinacijom mogu obezbediti dodatnu udobnost sa modelima koji su prilagođeni njihovom obliku stopala. Međutim, stopala većine trkača idu u pronaciju i sve više se smatra da se ne pristupa nikakvim korektivnim merama i da se sve prepusti prirodnom procesu.

 

Korišćenje

Bez obzira da li planirate da koristite vaše patike prvenstveno za trčanje po gradskim ulicama ili za trail trčanje, za trke ili trening, u suvim ili mokrim uslovima, po stenama i tehnički zahtevnim terenima ili tvrdim stazama, izbor patika koje su dizajnirane za specifičnu namenu ili vrstu podloge je najbolji način da se izabere najudobnija patika baš za vas.

Ako uživate samo u dugim, laganim trčanjima po vašem komšiluku onda su meke patike za trčanje po asfaltu koje nude puno cushioning-a pravi izbor za vas. Ali trkač koji se trudi da obori najbolje lično vreme na predstojećem planinskom maratonu će biti mnogo srećniji u patikama sa tvrđim đonom koji pruža više zaštite.

Na kraju, sve se svodi na lične preference svakog trkača i šta svaki trkač želi da doživi. Imajte na umu da kada pravite izbor očigledno je da treba da donesete racionalnu odluku ali istovremeno nemojte da ignorišete emotivne instinkte. Instinkti su tu sa razlogom tako da se potrudite da poslušate šta vam kažu.

 

Čarape

Iako nisu tehnički deo vaših patika čarape koje su dizajnirane za trčanje će napraviti značajnu razliku kakav će vam biti osećaj u patici. Čarape posebno dizajnirane za trčanje bolje pristaju, napravljene su da odvode vlagu sa površine stopala tako da može da izađe iz patike kroz propusni materijal gornjišta. Izaberite sintetičke, vunene ili čarape od kombinacije ova dva materijala izbegavajte pamučne čarape koje zadržavaju/upijaju vlagu i gube izolacione karakteristike kada su mokre.

 

Zaključak

Većina kvalitetnih patika je spremna za upotrebu „iz kutije“ što znači da će te moći da donesete prilično dobar zaključak pri prvoj šetnji u njima a potpuno siguran zaključak tokom prvih par trčanja. Tako da ako pokušavate da odlučite, vaša glava i srce kažu DA ali vaša stopala kažu NE nastavite da tržite za vas bolji model.

Uz mnogobrojne modele dostupne na današnjem tržištu ne postoji razlog da trčite u za vas neudobnim patikama.

 

POGLEDAJTE PONUDU