Alpha_landing_1920x600
640x900px_2

OBJAŠNJENJE ISTORIJE: REMOVE BEFORE FLIGHT (UKLONITE PRE LETA)

Oznaka „Remove before flight“ - "Uklonite pre leta" postala je zaštitni znak Alpha Industries jer se koristi na skoro svakoj jakni od 1990-ih.

Priča iza ovih legendarnih RBF oznaka počela je daleko u istoriji: u avijaciji ili svemirskim letelicama, crvene trake se koriste u mnogo većoj verziji od onih na našim jaknama kao bezbednosna upozorenja na uklonjivim komponentama aviona, kao što su zaštitni poklopci koji sprečavaju pomeranje mehaničkih delova ili kontrolnih brava i koriste se samo privremeno kada je avion na zemlji.

Zaboravljanje da se uklone ove trake može dovesti do pada aviona, tako da tokom svake provere pre leta piloti moraju da obezbede da su svi privremeni poklopci uklonjeni.

Traka na kojoj piše „Remove before flight“ može se naći na skoro svakom Alpha proizvodu.

Uglavnom je crvena, ali smo takođe kreirano je i nekoliko specijalnih verzija RBF oznake u prošlosti u okviru različitih kolaboracija.

Titelbild19_600x600
Top-Menu-Flyout-AccessoriesuESxYdeDFQXAg_2

The Timeline

1957

Osnovana Dobbs Industries

Semjuel Gelber i Robert Lejn osnovali su Dobbs Industries 7. juna 1957. u Noksvilu, TN, kako bi proizvodili odeću za Ministarstvo odbrane SAD. Uskoro je Dobbs počeo da proizvodi jakne i kapuljače za vazduhoplovstvo i vojne kabanice.

1957_Dobbs-Industries-MA

1959

1959_SamuelGelber500x500

Alpha Industries inkorporirana

Semjuel Gelber osniva Alpha Industries, Inc. u Knokvilleu, TN, 17. oktobra 1959. Angažovao je Hermana „Brizija“ Vinna, poznatog biznismena iz Knokvillea i iskusnog saradnika na državnim ugovorima, da pokrene svoju novu kompaniju.

1959

Alpha Industries dobija prve ugovore

Alpha Industries je dobila prve ugovore sa Ministarstvom odbrane SAD za proizvodnju N-3B parki i brodskih košulja mornarice. Ovo su bili prvi pravi testovi za novu kompaniju odeće.

1959_image

1961

1961_JohnNiethammer500x500

Džon Nitamer se pridružuje Alpha Industries

Kako je za sve proizvođače Ministarstva odbrane bio potreban plan kontrole kvaliteta, Alpha Industries angažuje Džona Nitamera. On je nastavlja da igra glavnu ulogu u kompaniji i njenom širenju u narednim godinama.

1963

MA-1 i N-2B

Alpha Industries je dobija prve ugovore za nekoliko modela jakni, uključujući MA-1 jaknu i N-2B parku. Alpha Industries će postati dominantan proizvođač ovih legendarnih vojnih jakni u narednim godinama.

1963_image_MA-1

1965

1965_M65fieldcoat57bafae911607

Field Coat M-65

Alpha Industries dobija svoje prve ugovore za novorazvijeni vojni kaput M-65. Alpha Industries postaje dominantan proizvođač ovog modela, primajući vladine ugovore za M-65 svake godine u narednih 25 godina.

1970

Alpha isprobava komercijalno tržište

Da bi proizvodne linije nastavile da rade između državnih ugovora, Alpha Industries počinje da proizvodi male količine jakni posebno za komercijalno tržište. Umesto da se koristi samo ime Alpha Industries, koristi se nekoliko različitih brendova, uključujući Concord Industries i Intercon Apparel.

1970_ConcordLabel
1973_Womans-Field-Coat-Liner

Semjuel Gelber pokreće dve nove kompanije

Semjuel Gelber pomaže u osnivanju dve nove kompanije, Summit Apparel i Benton Manufacturing, kako bi se ispunili sve veći zahtevi Ministarstva odbrane za specijalizovanijim komadima odeće.

U velikoj meri oslanjajući se na Summit i Benton kao podizvođače, Alpha Industries počinje da proizvodi širok spektar novih artikala, uključujući muške pantalone, ženske jakne i kabanice.

1973

Nepropusna mornarička jakna za ekstremno hladno vreme

Alpha Industries dobija svoj prvi ugovor za nepropusnu mornaričku jaknu za ekstremno hladno vreme. Ova jedinstvena jakna ima postavu od plastične pene koja je dizajnirana da zadrži mornare na površini ukoliko upadnu u more. Proizvodnja ove jakne za vojsku nastavlja se tokom kasnih 1970-ih i 1980-ih.

1976_XCW-Impermeable-Jacket

1978

1978_Image_Experimental-Parka-Bouyant-CW-Jacket

Alpha Industries i tekstilna laboratorija Natick

Kako bi testirali novu eksperimentalnu jaknu za masovnu proizvodnju, Alpha Industries angažuje Natick Textile Laboratoriju američke mornarice. Vladine laboratorije su se oslanjale na iskusne izvođače za proizvodno testiranje novih dizajna ili revizije postojećeg dizajna. Zbog ove saradnje nastaju brojne modifikacije jakne u fabrici Alpha Industries u Knokvilleu.

1980

CVU 36/P i 45/P Nomex jakne

Alpha Industries dobija svoj prvi ugovor od Ministarstva odbrane za proizvodnju avionske jakne CVU-36/P Nomex. Napravljena je od vatrootpornih komponenti i tkanina i zamenila je najlonske jakne za letenje, poput MA-1, koje su bile standardno izdanje od 1950-ih. Alpha Industries nastavlja da pravi i težu verziju ove jakne, nazvanu CVU-45/P, počevši od 1995. godine.

1980_CWU-36-Pand45P_v2

1982

1982image_3barlabel1

Novi lideri stupaju u ALPHA Industries

Samjuel Gelber, osnivač Alpha Industries, preminuo je u 67. godini. Njegova supruga Mildred Gelber, zet Alan Cirker i Džon Nitamer postaju lideri kompanije. Oni proširuju Alpha Industries komercijalni posao i grade imidž brenda. Oni odlučuju da pravno zaštite tri prepoznatljive trake koje se nalaze na Alpha Industries etiketama od 1960.

1984

Prvi veleprodajni katalog

Proizveden je prvi veleprodajni katalog Alpha Industries koji sadrži kultne modele koje trenutno prave za vojnike i žene u oružanim snagama SAD. Dobro poznate slike modela sa tri štrafte su istaknute svuda.

1984-Catalog-1

1986

1986_ECWCSparkatrouser

ECWCS Parka

Ministarstvo odbrane dodeljuje Alpha Industries prve ugovore za ECWCS parku. Parka je deo novog sistema višeslojne odeće koji je razvila Natick Textile Laboratorija za osoblje vojske, marinace i vazduhoplovstvo. Alpha Industries je nastavila da proizvodi Woodland Camouflage ECWCS parke za vojsku tokom 1980-ih i 1990-ih.

1988

Logo brenda

Nakon skoro 30 godina poslovanja, Alpha Industries razvija svoj prvi logo brenda. Debituje na naslovnoj strani Alpha Industries drugog veleprodajnog kataloga, koji sadrži proširenu liniju proizvoda uključujući jakne posebno dizajnirane za komercijalno tržište.

1988_Alpha-Catalog

1992

1992_oldnewlogos

Rođen je "leteći A" logo

Kako Alpha Industries prisustvo na potrošačkom tržištu nastavlja da raste, vreme je za "fejslifting". Uveden je logotip „Leteće A“, koji se odnosi na Alphino vojno nasleđe, kao i na oznake sa tri trake po kojima je Alpha Industries postala poznata.

1993

Alpha Industries Nemačka

1993. godine, Rainer Knapp i Norbert Schneider su osnovali Alpha Industries GmbH& Co. KG u Neu-Isenburgu / Nemačka.

1993_German_Flag

1994

1994_ad2

Marketinška kampanja Alpha Industries 

Pokretanje prve domaće i međunarodne marketinške kampanje Alpha Industries sa ciljem povećanja svesti o brendu. Kampanja je uključivala nekoliko štampanih oglasa koji detaljno opisuju kvalitet i izdržljivost Alpha Industries proizvoda, kao i dugogodišnji status Alpha Industries kao proizvođača za vojsku. Oglasi su počeli da se pojavljuju i u vojnoj trgovini i u popularnim zabavnim časopisima.

1996

Širenje na međunarodnom nivou

Kako je reputacija Alphe počela da raste na međunarodnom nivou 1980-ih i 1990-ih, pojavila se potreba za proširenjem komercijalnog poslovanja u inostranstvu. Godine 1996. Alpha Industries uspostavlja partnerstvo sa ključnim distributerom u Japanu. Sličan sporazum formiran je i u Nemačkoj nekoliko godina kasnije. Ugovori su omogućili svakom distributeru da razvije sopstvene reklamne kampanje kako bi zadovoljio jedinstvene potrebe svakog regiona.

1996_japanflag

1997

1997_computer_mock

Prvi Alpha Industries web sajt

U aprilu 1997. Alpha Industries pokreće svoju prvu web stranicu, kao deo svoje sveobuhvatne reklamne i marketinške strategije. Na sajtu su potrošači mogli da vide slike i informacije o Alpha Industries liniji proizvoda. Kupci su takođe mogli da naruče odabrane jakne, uključujući vojne verzije MA-1 i CVU-45/P, putem sistema za naručivanje preko e-pošte. Pored predstavljanja Alpha Industries linije proizvoda, sajt je imao odeljak posvećen istoriji kompanije, kao i edukativni deo o američkim vojnim avionima.

Alpha Industries nastavlja da inovira i unapređuje svoje prisustvo na mreži. Bilo je mnogo iteracija sajta od 1997. godine, ali fokus je i dalje bio isticanje visokokvalitetne linije proizvoda Alpha Industries i bogatog nasleđa. Najnovija nadogradnja sajta izvršena je 2014.

1998

Kolekcija za evropsko tržište

Na samom početku, od 1993. do 1997. godine, u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj bili su dostupni samo bazični i osnovni modeli. Nakon tog vremenskog perioda, 1998. godine, Alpha Industries počinje da kreira sopstvenu kolekciju za evropsko tržište, ne samo mušku, već su i ženska i dečija kolekcija dobile su sopstvenu liniju proizvoda.

1998_Collection

2005

2005_Stussy_Collab57c56ab1dc42e

Kolaboracije

Modelima koji se mogu nazvati ikonama vojne kolekcije Alpha Industries nastavljaju da raste popularnost tokom prve decenije 21. veka. Drugi tržišni lideri u modnoj industriji su to primetili i želeli su da se udruže sa Alpha Industries kako bi stvorili jedinstvene ko-brendirane proizvode. Neka od uspešnih partnerstava bila su sa Stussy, Doc Martens i Breitling.

Danas Alpha Industries sarađuje širom sveta sa nekoliko odabranih partnera.

 2009

50. godišnjica

17. oktobra 2009. obeležena je 50. godišnjica Alpha Industries. Tokom 50 godina, Alpha Industries se transformisala od svojih početaka kao uspešan vladin izvođač, u globalno priznati brend kakav je postao 2009. Da bi proslavio ovu prekretnicu, Alpha Industries je kreirala komemorativnu jaknu, objavila knjigu istorije Alpha Industries i naručila seriju umetničkih jakni MA-1 umetnika Brajana Vuda.

Poznati japanski dizajner tada kreira i jedinstvenu jaknu za let za muškarce i žene. Na jakni su kombinovani detalji vojnih jakni po kojima je Alpha Industries postala poznata, sa modernim detaljima poput dvobojnog ispranog najlona, D-prstena i kontrastnih šavova. Dizajniran je poseban prišivač za 50. godišnjicu koji je pričvršćen na grudi kao i crna traka sa oznakom 50. godišnjice za džep na rukavu.  Muške i ženske jakne su bile dostupne u zelenoj, crnoj i boji žalfije a pokazale su se kao izuzetno popularne širom sveta.

Uz jaknu, Alpha Industries izvršni direktor druge generacije, Alan Cirker, napisao je knjigu koja beleži prvih 50 godina Alpha Industries u poslovanju. "The Alpha Story" objavljena je 2009. godine i sadrži mnoge fotografije vintage Alpha Industries stilova iz korporativnih arhiva. U knjizi se nalaze i tekstovi koji objašnjavaju prošlost Alpha Industires-a kao državnog izvođača i put do sadašnje pozicije na globalnom modnom tržištu. Knjiga i dalje predstavlja osnovno sredstvo za informisanje ljudi o bogatom nasleđu Alpha Industries.

Da bi vizuelno demonstrirao mnoge svetske događaje koji su se desili tokom 50 godina od svog osnivanja, Alpha Industries je angažovala umetnika Brajana Vuda da koristi MA-1 jaknu kao platno za seriju umetničkih jakni. Šest jakni, od kojih svaka predstavlja deceniju poslovanja Alpha Industries , bile su ukrašene slikama i predmetima koji predstavljaju glavne svetske događaje, uticajne ljude i trenutke pop kulture koji su definisali svaku deceniju. Jakne su prikazane na jubilarnoj manifestaciji 2009. godine i čuvaju se u korporativnoj arhivi.

2009_50th_Anniversary

 2015

2015_M65

50. godišnjica M-65

Godine 1965, Ministarstvo odbrane SAD počelo je da razvija nacrte za ono što će postati zamena za terenske jakne M-51 i M-43. Specifikacije su zahtevale poboljšanja kao što su ugrađena kapuljača koja se motala i sakrivala u kragnu, dve epolete za ramena, dodatni džepovi za nošenje opreme, tereta i dodataka. Dodat je i mesingani patent zatvarač koji bi unapred zamenio dugmad a što bi omogućilo vojnicima da brzo i bez napora zatvaraju i otvaraju svoje jakne radi lakšeg pristupa.

Nova terenska jakna je imala čičak na obe lisice u slučaju da vojnik želi da zasuče rukave. Odvojiva obloga omogućavala je vojnicima da prilagode jaknu na osnovu fluktuirajućih temperatura. Nova jakna proizvodi se pod nazivom M-65 Field Coat.

Alpha Industries je prva koja je proizvela M-65, godine 1966. i nastavlja da je proizvodi za vladu sve do 1990. Alpha Industries je napravila prvi M-65 za komercijalno tržište 1970-ih, a do 1990-ih u ponudi su u raznovrsnim bojama.

2015

Nova Alpha Industies direkcija u Evropi

Alpha Industies useljava se u novu kancelariju ALPHA INDUSTRIES - EUROPEAN HEADQUARTERS. U poređenju sa starim, novi prostor je mnogo veći.

2015_EU_Office

2018

2018_60th_Anniversary

60. godišnjica Alpha Industries

2019. godine obeleženo je 60 godina uspešnog postojanja brenda. Tokom godina nije bilo lako održati potražnju za proizvodima na visokom nivou. Alpha Industries je uvek stavlja glavni fokus na usklađivanje kvaliteta proizvoda sa željom kupaca, a istovremeno stalno unapređuje dizajn u skladu sa razvojem u modnoj industriji.

 2019

Šest decenija ALPHA INDUSTRIES

Kako bi proslavili svoju 60. godišnjicu, Alpha Industries kreira novu premium liniju pod nazivom "ŠEST DECENIJA ALPHA INDUSTRIES - 6DAI" za muškarce i žene koja služi kao modernizovana oda besprekornoj tradiciji kvaliteta.

Okrunjen savremenim dizajnom Griffin Studija i posebno razvijenom visokotehnološkom tkaninom Chromic Lab-a, Sik Decades je reinvencija klasičnih vojnih ikona. Sa definitivno modernim dodirom na svakom komadu, 6DAI kombinuje ekstremne vremenske uslove i urbani stil života.

 

Šest decenija OTKRIĆA

Šest decenija INOVACIJA

Šest decenija KREATIVNOSTI

Šest decenija HRABROSTI

Šest decenija NASLEĐA

Šest decenija STILA

Šest decenija ALPHA INDUSTRIES

 

History_AI6D