Kvalitet skije i snowboarda je potrošan. Servis skija i snouborda je sasvim normalna i i neophodna praksa. Ali, postavlja se pitanje kada je vaša oprema zrela za neke male prepravke? Koji su to najvažniji kriterijumi na osnovu kojih ćemo prepoznati potrebu servisiranja?

Kvalitet snega i terena može uticati na ispravnost i besprekornost naše opreme. Primera radi, veštački sneg je dosta agresivniji od prirodnog po svojoj strukturi, što direktno dovodi i do većeg trošenja skija, odnosno snowboarda. Kvalitet snega pored toga što utiče na vašu opremu, takođe pravi i bitnu razliku prilikom upravljanja i kontrole. Zaključak je naravno sledeći - prirodni sneg je daleko bolji i po našu opremu i po našu kretnju. Zlatno pravilo ispravnog održavanja ski opreme je da se servisira pre prvog skijanja u sezoni, potom nakon 4-5 dana i još jednom na kraju ski sezone. Time obezbeđujete dugotrajnost vašoj opremi. Nakon obavljenog servisa osetićete bitnu promenu u lakoći kretanja i upravljanja. Ukoliko primetimo da naše skije proklizavaju prilikom ulaska u zaokret, to je znak da treba na pravi način da istretiramo kantne skija. Zapamtite bez dobro naoštrenih kantni vaša bezbednost i kvalitet skijanja može pretrpeti ozbiljne posledice.

Upravo zbog prethodno pomenutog kvaliteta terena, ili samog snega, vaše skije posle određenog vremena počinju da tupe. Dolazi do nastanka brojnih dubljih ogrebotina, zbog čega je potrebno popuniti njihovu osnovu kako ne bi došlo do nastanka nekih većih problema. Ukoliko primećujete da je osnova skija poprilično gruba i isušena u tom slučaju vaš board ili skija treba da se podvrgnu tretmanu voskiranja. Ako su vaše skije usporile, ili ukoliko vam ne dozvoljavaju da uspostavite potpunu kontrolu nad njima, u tom slučaju preporučujemo da proverite strukturu vaše opreme i da li je na adekvatan način prilagođena temperaturnim uslovima. Svoju opremu morate konstantno proveravati. Skije i snowboard su izuzetno skupi delovi opreme i zbog toga ih morate održavati na pravilan način. Ukoliko sledite pomenute instrukcije vaša oprema vam može trajati jako dugo. Ali nije to jedini razlog. Na prvom mestu se nalazi vaša bezbednost. Svaki iskusniji boarder ili skijaš će vam isto to potvrditi. Svoju opremu ne smete zapuštati i prepuštati slučaju.

Ukoliko ste u potrazi za ski servisom koji poseduje tehnološki kapacitet i profesionalno osobolje koje će na pravi način tretirati vašu opremu, onda vas savetujemo da se uputite u jedan od ski servisa BeosportaSevisiranje skija ili snouborda možete obaviti pre polaska na put u našem ski servisu koji se nalazi u okviru prodavnice u Beogradu. Ukoliko se već nalazite na planini, uputite se u neki od ski servisa na Kopaoniku ili Zlatiboru. Budite sigurni da vas tamo očekuje profesionalna usluga najvišeg nivoa.