Da li planirate da kupite Vaše prve cipele za hiking? Da li su đonovi Vaših starih cipela pohabani? Ovde želimo da Vam pomognemo u izboru pravog modela cipela prilagođenog Vašim potrebama. Kretanje u hiking obući ne znači automatski da ćete imati bolove u stopalima i žuljeve na petama. Kada na nogama imate adekvatne cipele za hiking moći ćete da se opustite, podignete pogled sa staze i uživate u prizorima koji Vas okružuju.

Kojim tipom hiking-a ću se baviti?

Ovo je prvo pitanje koje sebi treba da postavite da biste izabrali prave cipele. Pod „tipom hiking-a“ mislimo na:

  • Po kom terenu i vrsti podloge ćete se kretati
  • Koliko težak ranac ćete nositi
  • Koliko dugo ćete pešačiti i koji će biti tempo kojim ćete se kretati

Teren i vrsta podloge kojom ćete se kretati

Generalno, postoje 3 tipa terena po kome ćete se najčešće kretati:

  • Lake staze: najčešće su to staze u dolinama i ravnicama gde je najčešće širok otvoren prostor. Staze kojima ćete se kretati su tvrde i ravne, a teren lagano zatalasan sa malo lakih uspona.
  • Neravne staze: Ovakav tip tehničkih zahtevnijih terena se obično mogu naći u planinskim ili brdovitim oblastima. Na njima se mora obratiti pažnja na stenovite delove i kamenje, korenje drveća i blato. Stepenasti usponi, kose staze i dugi strmi usponi će opteretiti noge i zglobove.
  • Izvan staza: Neravni tereni, često nestabilna stenovita podloga na nemarkiranim stazama. Ovakav teren zahteva dodatnu koncentraciju za efikasno i bezbedno kretanje. Postoji potreba za kretanje preko prepreka, prelazak preko reka i upotreba ruku za penjanje na kratkim deonicama. Ovo je prava teritorija za avanture.Na lakim stazama fleksibilna obuća omogućava prirodne pokrete stopala. Lagane cipele će biti udobne i smanjvaće umor stopala. Apsorpcija udara poboljšava udobnost cipele ali nije toliko bitna kao što je to bitno na patikama za trail trčanje.

Što je teren tehnički zahtevniji to cipele moraju imati tvrđi đon da bi stabilnost obuće bila što veća. Dublje cipele pružaju potporu i dodatno štite zglobove. Ojačanja (gumeno ojačanje na vrhovima prstiju, zaštita na petama, bočnim stranama cipele i zaštita na risu...) uz deblji đon povećavaju trajnost i izdržljivost cipela, ali povećavaju i težinu.

Vodootpornost cipela zavisi od vremenskih uslova u kojima ćete ih najčešće nositi. Vodootporna membrana kao na primer GORE-TEX štiti stopala od vlage, ali čini da cipele budu manje paropropusne.

--- Pogledajte naš izbor cipela za ŽENE i za MUŠKARCE

Cipele sa GORE-TEX membranom po suvom vremenu i visokim temperaturama mogu biti toplije od istog modela bez membrane. Obuća koju koristite ne mora uvek da ima membranu. Kožne cipele mogu biti dobra alternativa, ovi modeli su znatno teži ali nude delimičnu zaštitu i dobru paropropusnost.


Težina ranca

Težina ranca će uticati na izbor cipela za hiking. Izbor cipela koje ćete odabrati zavisi od toga koliko daleko ćete ići i koliko vremena ćete provesti na stazi. Preporučujemo da vam ranac bude što lakši tako što ćete poneti samo ono što vam je zaista neophodno.

--- Pogledajte naš izbor rančeva za ŽENE i MUŠKARCE

Lagani ranac će vas manje zamarati, tako da će šansa da se povredite biti manja i lakše ga je nositi duže vreme. Samim tim moći ćete da izaberete lakše i fleksibilnije cipele ako to teren dozvoljava.

Ako morate da nosite šator, pribor za kuvanje i hranu treba da izaberete tvrđe cipele da bi imali veću stabilnost. Visoke cipele će vam dati bolju potporu ako imate problema sa zglobovima ili je teren zahtevan. Dužina i tempo kojim ćete se kretati

Dužina i tempo kretanja i udaljenost od civilizacije će uticati na težinu ranca koji nosite. Ako ste preskočili tekst iznad bilo bi dobro da se vratite i pročitate ga.

Ideja dužine puta koji ćete preći je individualna. Jednosatna šetnja po laganoj stazi vas neće umoriti toliko koliko će vas umoriti jednosatno kretanje po nestabilnom kamenju. Vaš nivo fizičke spremnosti i dužina puta koji ste navikli da prelazite će uticati na shvatanje pojma „dugačak“ u poređenju sa drugima koji prelaze istu razdaljinu.

Postavite sebi pitanje da li vam se vaš cilj čini dalekim ili je blizu tako da ćete prema tome birati cipele koje su lakše i fleksibilnije ili one koje će ponuditi veću stabilnost i potporu.

I na kraju, ako koristite vaše cipele često, potražite cipele koje imaju ojačanja i deblji đon koji će vam trajati duže.



Koji je moj nivo hiking-a?

Dobro razmislite o nivou vašeg hiking-a.

Odgovorite na sledeća pitanja jasno i pošteno da bi odredili pravi nivo:

  • Koliko često odlazim na hiking?
  • Koliko hiking iskustva imam?
  • Na kom tipu podloge se najčešće krećem?

Nivo vašeg hiking-a će opredeliti tip cipele koja će vam najviše prijati, cipele sa dobrom potporom za zglob, ili lakše cipele (sa manjim ojačanjem i pliće za lakši pokret zglobova).

U kakvoj sam kondiciji?

Ovo je još jedno pitanje na koje morate sami sebi da odgovorite da bi na pravi način ocenili svoje sposobnosti i sprečili sebe da napravite grešku u izboru tipa cipele koji ćete kupiti. Procenite svoju kondiciju objektivno.

Na primer, idete na hiking tek nekoliko meseci i nemate dovoljno iskustva, ali brzo napredujete jer redovno idete na hiking. Ture na koje idete su sve ambicioznije i tehnički zahtevnije. Nikada niste povredili zglobove pri hiking-u i u dobroj ste fizičkoj kondiciji zato što se bavite i drugim sportovima izdržljivosti.

Drugi primer je ako ste iskusni hajker i već dugo se bavite ovom aktivnošću na planinskim stazama, ali zbog povrede zgloba ste morali da napravite pauzu nekoliko meseci. Da li ste pešačili u plitkim cipelama? Ako jeste onda vam te cipele ne pružaju dovoljno potpore za zglob.

Ovo je prilika kada bi trebali da koristite visoke cipele da bi dale potporu zglobu. Vaše plitke cipele možete koristiti ponovo kada se vratite u kondiciju.



Karakteristike hiking cipela

Kada ste analizirali vaše iskustvo u hiking-u treba da odlučite koje su karakteristike cipela važne za vas.

 Čvrste cipele

Rigidne, čvrste cipele nude stabilnost na tehnički zahtevnim terenima.

Fleksibilne cipele prate pokrete stopala i daju bolju slobodu pokreta ako stopalo na pravilan način dođe u kontakt sa podlogom.

Duboke ili plitke cipele

Duboke cipele daju potporu zglobu.

Plitke cipele omogućavaju zglobu slobodu pokreta

Poluduboke cipele su između plitke i duboke i dosežu visinu skočnog zgloba.

Dodatna zaštita ili lagane cipele

Par cipela koje imaju ojačanja (gumena zaštita za prste, zaštita za pete, bočna ojačanja...) pružaju dodatnu zaštitu i traju duže ako ih koristite na strmim stenovitim terenima. Deblji đon dodatno štiti tabane.

Lagane cipele manje umaraju stopala ali se pri intenzivnoj upotrebi više habaju.



Obavezno isprobajte vaše cipele

Procenili ste vaš hiking nivo i identifikovali, među svim brendovima i modelima koji su na tržištu, koji tip cipele vam najviše odgovara. Bez obzira da li kupujete cipele u specijalizovanoj outdoor prodavnici ili ih naručujete preko interneta morate da ih probate pre nego što ih kupite.

Počnite tako što ćete obuti dobar par hiking čarapa.

Čak i kada su cipele nove i bez obzira na cenu ne bi trebalo da bilo gde osećate bilo kakav pritisak ili žuljanje. Fit vaših cipela (oblik i zapremina unutrašnjosti cipele) bi trebalo da odgovara anatomiji vaših stopala (ne obrnuto). Cipele bi morali lako da podesite bez jakog zatezanja pertli, bez obzira na sistem pertlanja, klasični ili Quick Lace.

Kako da izaberete veličinu cipela?

  • Idealno je da probate različite modele u popodnevnim časovima i probate ih na hiking čarape koje obično nosite, proba u popodnevnim časovima je zbog toga što su vam tada stopala maksimalno uvećana/natečena.
  • Ako ste „između dve veličine“ izaberite veću jer će vam noge blago nateknuti tokom dugog hodanja. Zapreminu cipele, ako je prevelika, možete lako redukovati dodavanjem uloška. Obrnuti postupak nije tako lak!

Vaš nivo fizičke spremnosti se menja pod uticajem svakodnevnog života. Samo svakodnevno analiziranje vaših hiking aktivnosti će omogućiti da unapredite vašu opremu prema vašim potrebama... počevši od vaših cipela!