Mi smo kolektiv rođen u Ansima, u podnožiju francuskih Alpa, koji stvara budućnost sporta od 1947. godine

Pravimo sportsku opremu koja transformiše sportska iskustva

Dublja povezanost sa prirodom i ljudima čini nas sve boljim

Naša svrha: da pomognemo ljudima da oslobode najbolju verziju sebe kroz sportske aktivnosti i nove sportske avanture

I da transforimišemo ljude u ambasadore pozitivnih promena

MI SMO BREND ZA ONE
KOJI POKREĆU

Šta nas pokreće

 • Mašta

  Život je pun radosti i prilika, tako da stalno izmišljamo i napredujemo kako bismo pomerili stvari čak i ako to znači da treba da menjamo pravila.

 • Porodični duh

  Mi gledamo na prirodu kao na igralište za deljenje i uživanje sa drugima. Negujemo solidarnost i timski rad u svakoj zajednici sa kojom sarađujemo.

 • Prvrženost

  Trudimo se da ponudimo najbolje svima sa kojima sarađujemo: sportistima, potrošačima, zaposlenima i partnerima.

 • Jednostavnost

  Skromni smo u tome što svoj posao shvatamo ozbiljno, ali ne i sebe. Držimo stvari utemeljene, ostajemo vođeni zdravim razumom i tražimo autentičnost u svemu što radimo.

 • Različitost

  Cenimo život i različitost u ljudima. Bavimo se mnogim sportovima i volimo da mešamo ove sportove da bismo izmislili nove mogućnosti.

Unapređujemo sutrašnjicu od 1947

„Ono što mene najviše pokreće je ono što ću uraditi sutra“.

Žorž Salomon

Istorijat naših logotipa

 • Početak
 • 1970
 • 1980
 • 1990
 • 2000
 • 2010
 • 2022

Salomon logotipi od osnivanja kompanije do danas

1947

Osnivanje kompanije od strane Frensisa Salomona

Žorž Salomon, uprkos nameri svoga oca, nije imao želju da postane učitelj iako je završio učiteljsku školu. On želi da se uključi u porodični posao i sa tom željom izlazi ispred svog oca. U to vreme, mala porodična radionica koju je vodio njegov otac, Frensis Salomon, sa sedištem u istorijskom Ansiju proizvodi ivice za skije (patent br. 948 013 od 28. maja 1947). Tada, Žorž postaje zainteresovan za razvoj skijanja kao rekretivnog sporta pokrenut činjenicom da se u susednim planinskim selima sve češće postavljaju žičare za prevoz skijaša.

1957

Početak upotrebe sigunosne prednje glave veza "skade"

Šampion u skijanju Emil Alajs pristaje da bude promoter novog sistema skijaškog veza koji je razvio Žorž Salomon, a koji kombinuje pokret uvijanja sa pokretom napred. (Patent br. 1 130 484 od 7. maja 1955). Dve godine kasnije, prvi povez - Lift - zamenjuje tradicionalne kožne kaiševe. Ovaj proizvod je doživeo uspeh, a rezultat toga je da kompanija počinje da zapošljava, da se širi i razvija nove proizvode.

1979

Lansiranje Salomonove prve skijaške cipele: SX90

To je prva skijaška cipela sa zadnjim ulazom i zadržavanjem pete. Salomon je angažovao dizajnera iz kompanije TŽV (francuski brzi voz), Rodžera Talona, da je dizajnira. Za njegovu proizvodnju, kompanija sa sedištem u Anneciju ovladala je procesom oblikovanja plastike i višestrukim ubrizgavanjem tehničkih komponenti, kao i upotrebom specijalnih tkanina i kompozitnih materijala. Prvobitno lansirana u Francuskoj, a zatim i širom sveta sledeće godine: čuvena narandžasta čizma je zadivljujući uspeh.

1980

Pokretanje SNS sistema (vezovi za nordijsko skijanje), revolucionarni kombinovani sistem cipela i vezova

Prvi modeli, veoma originalnog dizajna, prodaju se u Francuskoj i Švedskoj. Salomon postaje svetski broj jedan za ovu opremu za samo tri godine. SNS se zasniva na novom principu koji ima za cilj da inkorporira fleksibilnost u povez, a ne u prtljažnik. Kompanija stvara japansku podružnicu. Salomon beleži prodaju od 329.183.000 franaka uprkos tome što se zadužio da razvije svoje skijaške cipele.

1990

Salomon pokreće proizvodnju novog modela skija, modela S9000

Od 1984. godine, Salomon se pripremio i uložio 350 miliona franaka u ultramodernu, automatizovanu fabriku u Rumiliju, u Gornjoj Savoji, kako bi razvio novi segment skijanja. Salomon nije usvojio najšire korišćenu strukturu „sendvič“ (gde su komponente slojevite jedna na drugu, ugrađene u smolu i zatim presovane). Umesto toga, novi S9000 dolazi sa monokok strukturom dizajniranom kao „samonoseća greda“ od fiberglasa, koja treba da obezbedi poboljšano prijanjanje, a napravljena je bez upotrebe rastvarača.

1992

Početak proizvodnje cipela za planinarenje „Adventure“

Asortiman Adventure je lansiran u proleće 1992. To je ogroman uspeh. Članak Njujork tajmsa naslovljen je: „Pešačenje u budućnost sa lakšom čizmom. Iste godine, Salomon je najuspešniji proizvođač na Olimpijskim igrama u Albertvilu, pružajući opremu legendama poput Edgara Grospirona. Skijaške patike Integral dizajnirane su u saradnji sa velikim šampionom Ingemarom Stenmarkom.

1997

Početak proizvodnje Salomon snouborda

Nakon pre-marketinga od 3.000 jedinica 1996. godine, Salomon je lansirao čitav asortiman dasaka, obuće i odeće (pod brendom Bonfire). Kompanija se oslanja na svoju kontrolu nad globalnim problemom „nožnog prenosa“ kako bi donela stvarnu inovaciju u čizme za snoubord i vezove. Uspeh i filozofija novog odeljenja („Budite ozbiljni, zabavite se“) inspiriše ostatak kompanije, tako da će „zaokruženi“ logo kreiran za tržište snouborda biti prenet u komunikaciju brenda uopšte.

Proboj nove škole slobodnog skijanja

Salomon prihvata izazov da dizajnira prve skije sa uzdignutim repom i vrhom, na poziv kanadskih skijaša slobodnim stilom. Disciplinom u nastajanju, a inspirisana snoubordom. Prvi model proizveden za ovu namenu, u narandžastoj boji, postaje pravi komercijalni uspeh.

Početak proizvodnje rolera

Početak proizvodnje rolera je pravi pokazatelj spoja znanja i iskustva u Salomonu: spremnost da se krene od nule i pokrene proizvodnja potpuno novog prozvoda, a da to bude veliki uspeh i to samo u kratkom roku od 2 do 3 godine. Salomon je svoje znanje i iskustvo iz skijanja preneo na točkove i vrlo brzo napravio veliki iskorak u industriji modernog sporta.

2002

XA PRO: vrhunska patika za trejl trejl trčanje

XA PR, prva patika za trejl trčanje, postaje merilo za multisport aktivnosti. Ova patika na tržište je donela spoj lake i brze patike za trčanje po prirodi, inspirisana uličnom modom.

2008

Kilian Hornet osvaja UTMB sa inovativnim rancem za trčanje

Veliko iznenađenje u ultra maraton svetu: skoro nepoznati mladi 19. godišnji trkač oborio je UTMB rekord i pobedio veterane discipline. Bio je to početak fantastičnog trkačkog buma čiji je Kilian Hornet bio najinspirativniji simbol. Salomon kreira „skin“ torbu i započinje trend minimalne opreme.

2013

Lansiranje patike XT-6 za ultra maratone u trejl trčanju

Istorijski model XT-6, veoma prepoznatljiv, šarenih boja, napravljen je za trčanje ultra maratona u trejl trčanju. Međutim, ova patika bila je i neverovatan hit u modnom smislu i prihvaćena kao svakodnevna patika. Isovremeno, patentirana „My Custom Fit 3D” Salomon tehnologija, prenešena iz skijaških cipela, pozicionira Salomn kao lidera u segmentu trkačkih patika.

2021

Fabrika za patike 4.0: prva tehnološki napredna fabrika za patike u Francuskoj

Salomon premešta deo proizvodnje svojih vrhunskih patike u Francusku. Iza izgradnje ovog proizvodnog pogona stoji partnerstvo sa dobavljačem SME Chamatek, specijalizovanim za tehnički tekstil. Ova fabrika ima mogućnost da proizvede jedan par patika u minuti.

2022

Sutra pripada tebi: Salomon slavi 75 godina postojanja i inovacija

„Sutra pripada tebi“ odnosi se na Žorža Salomona koji je ponavljao„Ono što mene najviše pokreće je ono što ću uraditi sutra.“ Povezujući istorijsko nasleđe i otvorenost prema budućnosti, Salomon otvara novo poglavnje u svojoj istoriji i otvara puteve za nove avanture.