Alpha Industries

Koliko vam je poznat istorijat čuvenog američkog brenda Alpha Industries? Da li ste znali da njihov najpoznatiji, originalni model MA-1 od sada možete pronaći u prodavnicama Beosporta? Pored muškog u našoj ponudi možete pronaći i žensku verziju tog modela. Ali, pre nego što se odlučite na kupovinu ovih čuvenih fajerki, evo nekih zanimljivosti koje verovatno do sada niste znali.

Alpha Industries

Njihova modna priča počinje sasvim neočekivano, kao rezultat ratnog stanja u državi. Ova kompanija nastala je 1959. godine, s tim što njena primarna funkcija nije bila vezana za modnu industriju. Malo ko zna da je Alpha Industries inicijalno nastala iz kompanije Dobbs Industries. Dobbs Industries počela je kao proizvođač opreme za Ministarstvo odbrane SAD-a. U leto 1959. godine jedan od osnivača Robert Lejn uzrokovao je vrlo zategnute odnose sa američkom vladom, što je dovelo do ugrožavanja njihove saradnje i poslovanja. Američka vlada je suspendovala ugovor kojim je angažovala Dobbs Industries. Samjuel Gelber razočaran postupcima svog dugogodišnjeg poslovnog partnera se odlučuje na veliki korak. Osniva novu kompaniju koja će ubrzo nastaviti svoju saradnju sa važnim američkim vojnim i državnim instirucijama. U decembru 1959. godine novoosnovanoj kompaniji Alpha Industries je dodeljen zadatak od strane Ministarstva odbrane da proizvede fajerke i majice za U.S. Air Force i Navy.

Alpha Industries

Međutim, tokom ratova civili su često nosili ove jakne na ulicama u cilju podržavanja određene simbolike. Nakon nekog vremena, ubrzo se javila velika modna potreba ne samo za vojničkim stilom oblačenja već i za samim proizvodima Alpha Industries. Jakne ovog čuvenog brenda postale su simbol američke vojne avijacije. Mnogi se verovatno pitaju zbog čega unutrašnjost jakne ima istaknute narandžaste linije. Razlog se krije u lakšem pronalaženju onih pilota čije su se letelice srušile.

Do ključne popularizacije ovog brenda dolazi zahvaljujući filmskoj industriji. Brojni poznati glumci su kroz svoje uloge na filmskom planu veličale proizvode ovog brenda. Kao jednu od najpoznatijih možemo izdvojiti ulogu Toma Kruza u filmu Top Gun. Pored toga, svima nam je dobro poznata uloga Roberta De Nira u filmu Taxi Driver. Ono što je zaista fascinantno, jeste da ovaj brend izvesne svoje najpopularnije modele nikada nije izmenio, ni po izgledu ni po kroju. Originalni model MA-1 koji možete pronaći u Beosportu je upravo jedan od takvih.